Mam pare pytań co do Octavi :)

Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • martuzikowski
    Classic
    • 2010
    • 10

Mam pare pytań co do Octavi :)

Witam.

Przedwczoraj wracając z Poznanania do Chrzanowa, na wyjeździe z Wrocławia zaczęła migać kontrolka akumulatora. Myślałem, że może klemy się poluzowały i od tych pitolonych dziur miga, jak coś nie styka. Przy okazji kołpak na jednej z dziurek sobie gdzieś odpadł wpizdu. Ale na postoju na parkingu przy A4 posprawdzałem i wszystko ok. Pojechałem dalej, zaś czasami mignęła, ale tylko jak przyśpieszałem. Zadzwoniliśmy do Śliwki (skoda w Sosanowcu), powiedzieli że najprawdopodobnie sprzęgiełko alternatora i najlepiej przyjechać do nich i to zrobić.
    Wczoraj jechałem jeszcze do Oświęcimia i z powrotem - zauważyłem wtedy, że migało przeważnie przy zmianie biegów lub np na 4biegu przy około 1100 obrotów (ale to tez nie zawsze). W kierunku Oświęcimia (około 22km) mignęło mi z 5, 6 razy, w drodze powrotnej tylko raz.
    Dziś rano wyjeżdżając spod domu, wyszedłem z auta, aby zamknąć bramę i usłyszałem tyrkotanie spod maski. Pojechałem na umówioną wizytę u śliwki. Wymienili sprzęgiełko, ale objaw dalej taki sam. W sumie po wyjeździe od nich nawet się lekko nasilił, dopiero później jadąc "gierkówką" z większą prędkością nie mrugało. Ponad 500 zeta poszło wpizdu w błoto. :evil: za nic. Dziś nie mieli czasu na więcej. Ja muszę wracać do Poznania. Mechanik powiedział, że można tak jeździć, - ładowanie jest, akumulator ok (sprawdzali) no i ze to najprawdopodobniej alternator do regeneracji.

Zauważyłem taką zależność, że kontrolka mruga przeważnie w mieście, czasami przy zmianie biegów, czasami przy przyśpieszaniu, lub zdjęciu nogi z gazu.

Mruganie oczywiście nie występuje cały czas przy zmianie biegów, czy niskich prędkościach. Nawet jak mrugnie to przeważnie szybko raz, a rzadko kiedy kilka razy.

Natomiast w ogóle nie mruga kiedy jadę np na autostradzie ponad 120, nie ważne czy przyśpieszam na 5tce czy odpuszczam. Mrugnie dopiero jak prędkość spadnie do około 80 i to tez nie zawsze.

Miał ktoś z was podobne objawy, czy to na pewno jest coś z alternatorem / ładowaniem, czy po prostu gdzieś coś nie styka i czasami mrugnie. Bo nie ma reguły 100% że mrugnie przy takiej a takiej prędkości, na takim a takim biegu. Pewne jest tylko to że nie mruga jak auto jeździe z prędkością "autostradową" (dokładnie nie wiem od jakiej prędkości w górę, ale mrugnięcie najwyższym indeksie prędkości" udało mi się zauważyć przy około 80km/h na 5 biegu).

Zresztą wczoraj wracając z Oświęcimia, mrugnęło tylko raz, a jazda składała się z :
    Miasto Oświęcim, teren nie zabudowany do Libiąża, później miasto Libiąż, teren niezabudowany do Chrzanowa no i Chrzanów, ale to praktycznie dom na krańcu, przy wjeździe. Więc trochę się biegami n żonglowałem i były zmienne również niskie prędkości, a mrugnęło raz.

Nie wiem czy to tez ma coś wspólnego, ale mam wrażenie, że na zimnym silniku jest tendencja do mrugnięcia jest częstsza? –
  • Grzybek_3
    Drive
    • 2009
    • 65

Mam pare pytań co do Octavi

Witam wszystkich Mam pare pytań odnośnie Octavi, Mianowicie planuje zakupić Octavie tylko nie wiem czy Diesla czy benzynke, jesli diesel to 105km a benzynka 122km, wybrałem te dwa silniki ponieważ szukam w miare oszczędnego rozwiązania. Czy ten silnik 105km jest na zwykłej pompie czy pompowtryskach ??To mnie interesuje. I ogólnie jak wygląda spalanie bezyniaka 122km jak z zapasem mocy ?? Dziekuje za wszystkie informacje Pozdrawiam

Komentarz

• robekcool
      RS
      • 2009
      • 2041
      • Octavia II (1Z3)
      • BJB 1.9 TDI PD 105 KM

105 koni jest na pompkach. co do spalania zależnie od stylu jazdy od 4,5 w trasie w górę. średnio myślę ok. 5,5-6. a benzynki ci nie powiem
      www.k-mot.pl
      Specjalizacja VAG, inne marki też naprawiam.
      Autoholowanie.
      Robert Kulma

Komentarz

• karpecik
        Rider
        • 2004
        • 279

Moder, czyń swoją powinność... :twisted:

Komentarz

• cartel1
          Ambiente
          • 2007
          • 249

karpecik Ty tu nie kozacz tylko napisz koledze ile Ci pali gnojówki ta motorownia i jak to jeździ, a ewentualnie później pisz swe mądrości :P
          [center:a5df0a9dad]

[/center:a5df0a9dad]

Komentarz

• sew1981
            Moderator
            S_OCP MemberModeratoRS
            • 2009
            • 10986
            • Fiat

cartel1, dokladnie nie wpadajmy w taki debilny klimat, kolega sie pyta, ma dobra intencje a niektorzy juz chca go ujezdzac juz. ludzie troche zyczliwosci...
            tdi kolego pali mniej na pewno, poszukaj na ten temat na pewno znajdziesz odpowiednie tematy na forum

Komentarz

• karpecik
              Rider
              • 2004
              • 279

Zamieszczone przez cartel1
              karpecik Ty tu nie kozacz tylko napisz koledze ile Ci pali gnojówki ta motorownia i jak to jeździ, a ewentualnie później pisz swe mądrości :P
              Wontek założyłem i przeczytać można. A niedługo dopiszę nowe wrażenia...

Komentarz

• Alonzo_
                RS
                • 2009
                • 2460
                • Hyundai

Re: Mam pare pytań co do Octavi

Zamieszczone przez Grzybek_3
                Witam wszystkich Mam pare pytań odnośnie Octavi, Mianowicie planuje zakupić Octavie .....
                Cześć Grzybek. A to w Twoim przypisie to co?

Co do spalania to zależy jak jeździsz. Podobno ponizej 5 ludzie robią. Ale to musi być męka nie jazda :diabelski_usmiech . Ja robie 60 km dziennie po dość krętych drogach, co chwila zakręt i przyspieszanie plus ołowiana noga = 6,5-7 l/100

Pzdr

Komentarz

• Grzybek_3
                  Drive
                  • 2009
                  • 65

Acha kurcze troche mnie zmartwiła wiadomość że 105 km jest na pompowtryskach, ponieważ jakoś osobiście nie jestem do tego przekonany ponieważ zalejesz jakiego dziadostwa i lecą pompowtryski w oczach...... :cry: Chyba że jestem przewrażliwiony.... ?? Wujas ma golfa IV własnie na pompowtryskach 110km i na początku był wielki szał bo pompowtryski itd ale potem zmiekł jak troche pojeździł..... Wiec chyba najlepsza bedzie beznyka 122kmEwentualnie starsza Octawia 116km to był chyba silnik 1.6 FSI ?? Tak ?

Komentarz

• cartel1
                    Ambiente
                    • 2007
                    • 249

W FSI nalejesz byle gówna i będziesz miał sytuacje analogiczną jak w PD. Diesle na pompie nie są już oferowane. Jak dużo chcesz jeździć to bierz TDI i lej gnojówki na sprawdzonych stacjach
                    [center:a5df0a9dad]

[/center:a5df0a9dad]

Komentarz

• szkoda
                      RS
                      S_OCP Member
                      • 2005
                      • 22543

na tego typu pytania mnóstwo odpowiedzi jest na forum, a dylematy diesel czy benzyna... :roll:
                      saport techniczny baj DGW
                      była BKD+DSG '05 120kkm
                      była BXE '08 190kkm
                      no i nie ma :-)

Komentarz

Pracuję...